Σχετικά

Καλώς ορίσατε στο έργο Erasmus + Skills Swap!

Ο γενικός στόχος του έργου Skills Swap είναι ο σχεδιασμός και η δοκιμή μιας νέας μάθησης βασισμένη στην εργασία (WBL)στον τομέα της φιλοξενίας στην Ευρώπη.

Ο ευρωπαϊκός τομέας φιλοξενίας είναι το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι 1ος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – 713 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις στην τελευταία καταμέτρηση και ο τουρισμός είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, παρέχει 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, άμεσα και έμμεσα και 5 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας αναμένονται την επόμενη δεκαετία (Eurostat).

Ο κλάδος της φιλοξενίας είναι ένας τομέας παροχής υπηρεσιών που «εμπλέκει» την ψυχαγωγία και τον τουρισμό και περιλαμβάνει την διαμονή επισκεπτών, το φαγητό και το ποτό (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια), τον προγραμματισμό εκδηλώσεων,τα αξιοθέατα, τις κρουαζιέρες.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις για την πρόσληψη, την εκπαίδευση και τη διατήρηση του προσωπικού και των εκπαιδευομένων για πολλούς και διάφορους λόγους. Επιπλέον, ενώ οι υποκείμενες τάσεις τα τελευταία χρόνια δείχνουν ισχυρή απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη στον τομέα της φιλοξενίας , είναι μια από αυτές που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία Covid-19. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, μερικές μόνιμα και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το τι θα φέρει το μέλλον.

Το έργο Skills Swap εξετάζει αυτές τις προκλήσεις. Χάρη στη χρηματοδότηση του Erasmus +, πάνω από τρία χρόνια (έως τον Αύγουστο του 2023) συνεργαζόμαστε ως ομάδα ευρωπαϊκών οργανισμών κατάρτισης και οργανισμών του χώρου βιομηχανίας της φιλοξενίας, που συμμετέχουν στην υποστήριξη του τομέα φιλοξενίας για να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Συγκεκριμένα, σε στενή συνεργασία με εταιρείες και υπαλλήλους τους, διερευνούμε πώς οι εργοδότες μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας για να καλύψουν τις ανάγκες τους καθώς η κατάσταση ανακάμπτει.

Το έργο μας ασχολείται με μια νέα προσέγγιση στην κατάρτιση βασισμένη στην εργασία – την «ανταλλαγή δεξιοτήτων». Με τον όρο «ανταλλαγή δεξιοτήτων», εννοούμε δομημένες ευκαιρίες που εστιάζουν στην μάθηση στο χώρο εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι και οι μαθητευόμενοι αποσπώνται από τους τρέχοντες ρόλους τους με έναν εργοδότη για μια προσωρινή περίοδο (συνήθως μισή ημέρα έως 2 εβδομάδες) για να μάθουν δεξιότητες που παρέχονται από άλλο εργοδότη. Με τη δημιουργία ενός δικτύου εταιρειών που συνεργάζονται με αυτόν τον τρόπο, οι εργοδότες και το προσωπικό τους επωφελούνται από την «αποστολή» και τη «λήψη» για βραχυπρόθεσμη εκπαίδευση – πραγματοποιώντας νέες επαφές και οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ενώ υποστηρίζονται από τους συντονιστές μας και τα συμφέροντα τους προστατεύονται από συμφωνίες.

Η ιδέα μας είναι να υποστηρίξουμε τις εταιρείες ώστε να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις δικές τους ανάγκες, συνεργαζόμενες μεταξύ τους καθώς και με εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Σε αυτό το μοντέλο, υποστηρίζουμε εταιρείες – μεγάλες και μικρές – να δικτυωθούν μεταξύ τους, για να χαρτογραφήσουν τις ανάγκες κατάρτισης και πρόσληψης προσωπικού και να συνεργαστούν μαζί μας για να τις ανταποκριθούμε.

Γιατί να μην γίνετε μέλος και να το δοκιμάσετε;